Om Oss

Om Oss

Alvar Jacobsson AB är en trafikbutik som ligger lättillgängligt bredvid länsväg 164 som passerar utanför Ed. Här säljs allt från drivmedel, släpkärror, biltillbehör, tobak, tidningar, godis, livsmedel och korv och hamburgare till egengjorda baguetter och sallader. Du kan även komma in och tvätta bilen, ta en kopp kaffe, spela på till exempel lotto eller trav eller laga din bil i verkstaden, som för övrigt är både Volvo NärService och MECA verkstad. Nästan allt du kan tänka dig hittar du på macken på Ed. En allt-i-allo butik helt enkelt. Men framför allt är det väldigt trevlig och hjälpsam personal. Välkommen in till oss på Alvar Jacobsson!

 

 

1958-1964

 

Allt började 1958 när Alvar Jacobsson startade Shelltappen på Storgatan nere i centrum på Ed.

Då såldes förutom bensin och olja lite tändstift och glödlampor.

Många bensinstationer har kommit och gått genom åren såsom Esso, Gulf, Uno-X, OK Q8 och Statoil, men idag är det bara Shell eller ST1 som det heter idag som finns kvar, och är därmed ett av dom äldsta företagen på Ed som fortfarande håller igång sin verksamhet, och den enda konkurrenten på drivmedel idag är Tanka.

 

1965-1979

 

1965 började Alvar även att sälja husvagnar och båtmotorer. I början av 70-talet blev det en väldig rush och alla ville köpa husvagn, Alvar fick då hjälp av sin bror Arne som fortsatte jobba på macken ända fram till 2002.

I slutet av 70-talet fick man också en smörjgrop och det var då verkstadsarbetet började, då började även Alvars son Dan att jobba där som idag är en av delägarna och som ansvarar för verkstaden.

1980-1986

1980 var det dags för ännu en expansion i samband med att den nya länsvägen 164 byggdes utanför Ed då valde Alvar att flytta sina lokaler till Jordbron där butiken ligger idag.

På Jordbron fick man en yta på ca 1100 kvadratmeter, en ny, fräsch och större butikslokal, biltvätt och en riktig verkstad. Man slutade dock med husvagnsförsäljningen men började i stället med försäljning och uthyrning av släpkärror. Med flytten infördes också självbetjäning av bensinpåfyllning. I samma veva började också Alvars fru Anny, som han var tillsammans med sedan han bara var 15 år, att jobba där och hon blev ansvarig för butiken. Allt eftersom började även deras två andra barn Marita och Peter också jobba på macken.

 

1986-1988

1986 byggdes butiken ut och man blev då Sveriges största Shellmack med livsmedel.

Man fick också ta del av Shells RVI-profil som alla icke självägda Shellmackar använde sig av – alltså hur butiken såg ut utvändigt med pumpar, skyltning, tak och sarg.  Butiken och fick fördubblad yta, förutom livsmedel såldes det nu även biltillbehör, mobiltelefoner, leksaker och mycket annat. Dessutom byggdes verkstaden också ut.

1988 började man hyra ut personbilar, nyare modeller av Volvo och Renault, samt en flyttbuss. Detta hade man kvar i ca 20 år till.

1989-2001

På mitten av 90-talet började restaurangdelen ta lite fart då man började sälja kaffe, bullar och korv. Den första korvgrillen som Alvar helt spontant hade köpt på en mässa hade bara plats för 8 korvar, dom rullgrillarna samt ett stekbord som används idag rymmer ca 50 korvar och då är inte baljan med kokkorv inräknat heller.

På slutet av 90-talet begicks fyra inbrott på mindre än ett års tid varav 3 av dessa begicks inom loppet av en månad. Vid ett av inbrotten snodde tjuvarna med sig cigaretter till ett värde mellan 100- och 140 000kr. Dom hade backat in genom huvudentrén, endast snott cigaretter, tagit bandet från övervakningskameran och smitit.

2002-2007

År 2002 lämnade Alvar och Anny över sitt livsverk till sina barn – Peter tog hand om ekonomin och drivmedlesförsäljningen, Marita fick huvudansvaret för butiken och personalen och Dan tog hand om verkstaden. Det är ett riktigt familjeföretag i och med att Maritas, Dans och Peters barn nu jobbar på macken så är det tredje generationen inom familjen som jobbar där.

2008-2013

I samband med 50-årsjubileumet 2008 började man även att sälja hamburgare. Då tillagades burgarna i en micro- och varmluftskombination som gjorde att man kunde erbjuda burgare som inte stekts i fett. Under en period gjorde man även pizzor i ugnen.

En annan affärsidé som Peter själv kom på var marknadsföring via Bluetooth. Om kunden hade på Bluetooth på sin telefon när dom kom in i butiken eller bara körde förbi utanför så fick man en notis om specialerbjudande direkt i telefonen. Det var en bra idé men tyvärr kunde man inte fortsätta med den i och med att mobiltelefonerna utvecklades så kunde man inte hänga med i teknikens framfart.

2014-2018

2014 köptes pumparna av ST1 och pengarna gick till att bygga om butiken, man fick en caféhörna, kassan flyttades dit den är idag och man fick stekbord och fritös och det blev mer eller mindre ett riktigt gatukök.

Många andra Shelltappar slog sig ihop med Gulf men på andra orter där man gjorde detta och det redan fanns en annan ST1 station så började ST1 sänka sina priser och det blev ett lokalt priskrig. Därför valde man att skriva ett avtal med ST1 som skulle gälla 10 år och dom tog bort dom gamla ST1 pumparna på Ed. Med ST1 fick man också ha kvar sin Shell Truckdiesel pump till alla lastbilar som passerar förbi.

2018 tog Oskar över efter Marita som gick i pension.

2019-Nu

Den senaste större förändringen i butiken skedde nu efter årsskiftet 2019 då man fick ta över Svenska Spel och ATG efter att den lokala bokhandeln här på Ed, som hade det innan, lagt ner

Då byggdes caféhörnan delvis om till spelhörna och man satte dit spelskärmar, kuponger och tv-skärmar som visar trav hela tiden. Så oavsett när på dagen du kommer in så kan du ta dig en kopp kaffe och en nybakt bulle och titta på ett spännande travlopp.

Här har man alltid legat i framkant, speciellt vad gäller drivmedel. Man var en av dom första mackarna som kunde erbjuda E 85 alltså etanol.

I dagslägen finns även laddstolpar för elbilar